Стабилизация на френските потребителски нагласи

Данните показват 20-месечен връх

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 29 October 2019 18:12 >
Стабилизация на френските потребителски нагласи
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Доверието на френските домакинства в икономическото състояние на страната стабилизира през октомври за втори пореден месец в най-високо ниво от началото на 2018-а година, показват резултати от проучване на френската статистика Insee.

Индексът на потребителското доверие остана на септемврийското ниво от 104 пункта, след като преди това отбеляза растеж за девет поредни месеца от многогодишно дъно от 86 пункта, достигнато през декември 2018-а година (най-ниско ниво от ноември 2014-а година). По този начин индексът, измерващ нагласите на френските домакинства, задържат трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво от 100 пункта и стабилизира за втори пореден месец в най-високо ниво от януари 2018-а година насам, когато съответният индекс беше на ниво от 105 пункта.

Подобрение отчитат подиндексите за изминалите 12 месеца, отнасящите се за финансовата ситуация на домакинствата (-18 спрямо -18 месец по-рано), нивото им на спестовност (14 спрямо 14) и техния стандарт на живот (-37 през октомври от -39 през септември), но при известно отслабване на нагласите на потребителите за следващите 12 месеца.

Индексът, оценяващ мненията на френските домакинства относно техните финансови нагласи за следващите 12 месеца се понижи през октомври до -4 от -2 пункта, подиндексът, измерващ потребителската способност за спестовност в бъдеще до -1 от +4 пункта и индексът, определящ очакванията на потребителите за стандарта им на живот през следващите 12 месеца до -22 от -21 пункта.

Потребителите обаче изглеждат малко по-склонни за големи покупки в бъдеще, като съответният индикатор нарасна до -6 от -7 пункта.

В същото време има слабо нарастване и на опасенията на французите, свързани с безработицата в страната през следващите 12 месеца, като съответният индекс нарасна през октомври до 3 пункта от 2 пункта месец по-рано.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ