Бивш военен изкачи всички 14 осемхилядника за 190 дни

Това бяха изтощителни, но смиряващи шест месеца. Надявам се да съм доказал, че всичко е възможно с известна решителност, самоувереност и позитивност, коментира непалецът Нирмал Пурджа

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 29 October 2019 16:05 >
Бивш военен изкачи всички 14 осемхилядника за 190 дни
Нирмал Пурджа от Непал записа историческо постижение с изкачването на Шиша Пангма (8013 м) - най-ниския от осемхилядниците. С това той завърши Хималайската корона за рекордно кратко време, съобщи Франс прес.

Бившият гурка (непалски военен) стъпи на всички 14 осемхилядника за само 190 дни (шест месеца и седем дни) и изпълни успешно своя "Възможен проект".

"Мисията е приключена", написа Пурджа в профила си във Фейсбук след изкачването.

"Това бяха изтощителни, но смиряващи шест месеца. Надявам се да съм доказал, че всичко е възможно с известна решителност, самоувереност и позитивност", каза 36-годишният непалец, цитиран от Франс прес.

Рекорда за най-бързо постигане на Хималайската корона държеше корейският алпинист Ким Чан-хо, който изкачи върховете за седем години, десет месеца и шест дни, завършено през 2013 г. Тогава той подобри постижението на поляка Йежи Кукучка (между 1979 и 1987 г.), който покори осемхилядниците за седем години 11 месеца и 14 дена.

При похода си към върховете Нирмал Пурджа използва допълнителен кислород, както и подкрепата на шерпи.

Ключова роля за успеха на мисията му имаше и дипломацията. Непалецът очакваше специално разрешение от Китай за опита си на Шиша Пангма, тъй като този сезон китайските власти забраниха изкачванията на върха.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ