ГЕРБ печели на първи тур в пет областни града

На "кантар" за успех засега е ситуацията във Варна

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 28 October 2019 10:02 >
ГЕРБ печели на първи тур в пет областни града
Източник: Shutterstock
ГЕРБ спечели в Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово и Стара Загора. Управляващата партия е сред подкрепящите формации на спечелилите пореден мандат кметове в Кюстендил и Монтана. В Кърджали с малко над 60% печели дългогодишният кмет на ДПС Хасан Азис.

Балотажи предстоят в София, Пловдив, Ловеч, Благоевград, Сливен, Шумен, Русе, Смолян, Плевен.

В Пазарджик също ще се гласува идната неделя. Убедително води досегашният кмет Тодор Попов, независим, а опонентът му от БСП Благо Солов е само с 1% преднина пред третия по гласове Иван Панайотов от ГЕРБ.

В Трявна, след като ГЕРБ не подкрепи досегашния кмет, ще се състезават на балотаж спечелилата най-много гласове Силвия Кръстева от ВМРО-БНД срещу Мария Пенева от ГЕРБ.

В Банско има промяна от досега даваната информация. При 65% обработени протоколи Иван Кадев от "Обединение за генерална промяна" печели срещу досегашния кмет на ГЕРБ Георги Икономов.

ГЕРБ печели почти изцяло област Варна, показват данни на база 50 на сто от обработените протоколи, съобщиха от ОИК. Градът отново ще бъде управляван от Иван Портних - с 50,05% от гласовете. ГЕРБ има и най-много общински съветници в морския град, а в областта само в две общини предстои втори тур. Според говорителката на ЦИК Таня Цанева резултатът във Варна може да се промени предвид това, че обработени само половината от протоколите:

"Към момента са пристигнали от 4 общини в ЦИК - Годеч, Правец, Божурище и Априлци. Мога да кажа за Правец, че при тях няма да има втори тур. Нормално е за големите градове - с повече секции и повече избиратели, по-дълго време е необходимо за обработка на протоколите, съответно и разстоянията. Ние сме съставили примерен график за пристигане. При всички положения, надявам се, ще спазим срока от 48 часа, в който трябва да бъдат обработени в ЦИК всички протоколи. Във всеки едни избори, докато не са обработени 100% от протоколите, винаги има възможност да се променят резултатите. ЦИК не би се ангажирала с прогнози за това къде категорично някой печели първия тур, тъй като резултатите се обявяват от ОИК. Окончателните резултати се обявяват 48 часа след изборния ден, изтъкна тя.

В София Йорданка Фандъкова събира, според данните към 7 ч., 36,34% срещу Мая Манолова, която е независим кандидат, с 26,73 %.

Кметовете на Земен, Ковачевци, Брезник и Трън спечелиха още на първия тур

В Пловдив на балотаж отиват Здравко Димитров от ГЕРБ и Славчо Атанасов от местната коалиция НФСБ-ВМРО-БНД.

В Сливен Стефан Радев от ГЕРБ има 46,06%, а на второ място е Кольо Милев от "БСП за България".

В Шумен Любомир Христов от ГЕРБ води срещу Венцислав Венков от БСП.

В Русе кандидатът на БСП Пенчо Милков води с почти 10% срещу опонента си от ГЕРБ.

И в Смолян, и в Плевен също се очертава провеждането на втори тур за избори за кмет.

В Пазарджик - номинираният от управляващата партия засега не отива на балотаж.

Досегашните кметове на три от 5-е общини в Ямболска област остават на постовете си. В град Ямбол и община Тунджа ще се гласува отново.

Арестуваният кмет на Несебър, който се кандидатира за пореден мандат като независим, Николай Димитров, спечели на първи тур. Негов опонент беше Атанас Терзиев издигнат от ГЕРБ и партия „Море“ на строителните предприемачи братя Диневи. В Несебър беше регистрирана най-високата в цялата Бургаска област избирателна активност от 68.96%.

ГЕРБ има шанс да се завърне начело на Каварна, след като досегашният кмет Нина Ставрева отпадна от надпреварата и на втори тур ще се явят кандидатите на ГЕРБ и ВМРО Стоян Йорданов и Елена Балтаджиева.

Кореспондентът на БНР в Ловеч Пламен Христов предаде за интересна конфигурация БСП-ГЕРБ в община Летница, където за шести мандат ще управлява Красимир Джонев.

По данни на "Информационно обслужване", публикувани към 3 часа

При обработени 1/4 от протоколите в Хасково, кандидатът на ГЕРБ Станислав Дечев води с 52,3 процента, втори е Коста Стоев с резултат от 17,7 на сто.

В Търговище кандидатът на ГЕРБ Дарин Димитров събира малко над 50 процента, следван от Хамди Илязов от ДПС с 34,2%. Там обработените протоколи към 3 часа тази нощ са 29 процента.

В Силистра при 64 процентна извадка кандидатът на ГЕРБ Юлиян Найденов получава 46,8 на сто, с втори резултат е Момчил Неков от БСП - 29,9 процента.

В Разград кандидата на БСП Денчо Бояджиев събира над 29%, този на ГЕРБ - Валентин Василев - почти 22 на сто, при 58% обработени протоколи.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ