Ще плати ли Европа сметката за нарушенията в зона "Калиакра"

Екоминистерството иска да изкупува частни терени със средства от програма "Околна среда", за да отчете, че е изпълнило наказателното решение на Съда на ЕС

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 25 October 2019 16:05 >
Ще плати ли Европа сметката за нарушенията в зона "Калиакра"
България ще използва еврофинансиране, за да компенсира нарушения на екологичното законодателство, за които вече е осъдена от Съда на Европейския съюз. Министерството на околната среда планира с европейски средства да изкупува "понто-сарматски степи" от частни собственици и така да компенсира орязването на зона "Калиакра", с което в местообитанията на птиците се появиха ветропаркове и голф игрище. Според еколози Брюксел трудно ще приеме подобна схема, защото степите са извън обхвата на съдебното решение и пак може да се стигне до налагането на глоба.

Намерението на екоминистерството се вижда от проекта на индикативната програма по "Околна среда" за 2020 г. В направление "Натура 2000 и биоразнообразие" като втора точка е записано: "закупуване, отчуждаване на земи, включително компенсация за правото на строеж”. В пояснение към мярката се уточнява, че "процедурата ще допринесе за изпълнение на Решението на Съда на ЕС по наказателна процедура относно проекти на територията на орнитологично важно място и Специална защитена зона Калиакра" и трайно опазване и подобряване на природозащитното състояние на приоритетното местообитание "Понто-сарматски степи".

Изкупуването се планира във времето от юни до септември 2020, сумата не е записана. Според източник от ведомството на Нено Димов бюджетът е 10 млн. евро, чрез които да бъдат изкупени на пазарни цени 7600 дка степи, които в момента са собственост на частни лица. Със средствата ще се компенсират и таксите за право на строеж на някои от тези терени, вече платени от собствениците им. Официалният кратък коментар от министерството е, че индикативната програма е в процес на обществено обсъждане и може да претърпи промени.

Още през август м.г. министърът на околната среда посочи изкупуването на терени като една от двете мерки, които България ще използва за изпълнение на съдебното решение. С уточнението, че по-голяма част от степите в Калиакра с важни местообитания за птиците са държавни земи, но има и на частни лица, още тогава Нено Димов каза, че "ще се търси вариант те да бъдат компенсирани чрез изкупуване или замяна", като целта е "ако въобще се плащат пари, да се плаща на собствениците, а не на Брюксел". Министърът припомни, че процедурите срещу България са започнали заради близо 600 проекта, като в крайна сметка сме осъдени за 6 ветрогенератора и голф игрище (виж подробности в карето). И че ако България въведе плана за управление на зона "Калиакра", няма да иска ефективно събаряне на тези обекти. "Перките и голф игрището и множество други проекти (къщи, разорани терени, къщи за гости) бяха спасени и няма да бъдат събаряни", каза тогава Димов.

Основната въпросителна е дали мярката няма да се изтълкува като непозволена държавна помощ. Това тепърва ще се уточнява с Министерството на финансите, но според същия източник от екоминистерството подобна държавна помощ ще бъде разрешена на България от Еврокомисията, защото с нея ще се консервират ценни местообитания. Освен това подобна възможност – с европейски средства да се изкупуват частни терени, важни за местообитанията на птиците – вече фигурира в програма "Околна среда" 2014-2020, тоест предварително е одобрена от Брюксел. Въпросът е дали Брюксел ще се съгласи прощъпалникът й да е за терени, с които България иска да компенсира вече извършени от нея екологични нарушения.

Контрааргументи
"Изключителна наглост" е мек израз за предложената схема с европари да се изкупуват частни земи и така България да се поправя за това, че вече е нарушила екологичното право на ЕС по отношение на зона "Калиакра”, коментира пред "Икономист" Тома Белев от управата на Асоциацията на парковете в България. Той подчерта, че осъдителното решение на ЕК за Калиакра не е свързано със степите: "Ако искат да разрешават казуса, трябва да премахнат ветропарковете и голф игрището, но те решават да го приложат по обратен начин".

"Можем да се обзаложим, че ще изкупят степите, които бяха разорани за градини от частни лица и с които преди няколко години беше увеличен резерватът (виж карето)", каза още Белев. И припомни, че по сигнали на природозащитниците разораването тогава е било спряно, но вместо да поискат от частните собственици да възстановят терените пак до степи, както задължава законът за отстраняване на екологични вреди, управляващите им спестяват този разход, като включват терените в резервата. И сега ще ги изкупят.

За Белев още по-скандално е планираното възмездяване на правото на строеж, защото се поражда съмнение, че "властта ще плати на свои хора на завишени цени".

Природозащитниците признават, че по отношение на ветропарковете България е въвела обща система за ранно сигнализиране и предупреждение, с помощта на която перките се спират, когато идват ята от птици. Но не са предприети никакви мерки за местообитанията по отношение на голф игрището. Затова според тях и планираното разширение на зоната няма да ни спаси от финансови санкции от Брюксел.

Бившият екоминистър Евдокия Манева също остана изненадана от схемата за използване на европейски средства. За нея любопитният въпрос е дали финансовото министерство ще одобри българското съфинансиране – което задължително съпътства европейските средства – в тази държавна помощ за частни собственици на терени. Манева припомни, че Министерството на финансите се е противопоставило на схема за частични компенсации за земеползване за терени в НАТУРА по времето на първия кабинет "Борисов". А още по-любопитно ще е колко пазарни ще са пазарните цени за изкупуването и възмездяването на дадените права на строеж.
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ