Властта си изми ръцете с шефа на БНР

Оставки или натиск над СЕМ няма да има – мнозинство от 4/5 в независим орган не е за изпускане

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 October 2019 10:46 >
Властта си изми ръцете с шефа на БНР
Единодушно: На 17 октомври петте членки на СЕМ освободиха генералния директор на БНР Светослав Костов
Иво Атанасов
Светослав Костов сигурно дълго ще се чуди защо властта се избърса с него. Тя има потенциал да наложи за главен прокурор когото си поиска. Можеше да организира привидна състезателност, но дори и при реална конкуренция нищо не я застрашаваше. Навярно ѝ е додеяло да си играе на демокрация. Или пък вече смята сетивата на обществото за окончателно притъпени. В ефира на БНР обаче прозвуча критика срещу неподхождащия на тридесетата година от промените начин, по който става изборът, и генералният директор, ако се вярва на мастити радиоимена, се притесни, че децата му ще ходят гладни.

Свалена бе от ефир и бе сменен ресорът на водеща журналистка, и то на говореща си по телефона с премиера. А когато в знак на солидарност никой от колегите ѝ не се съгласи да води предаването ѝ във фаталния петък, 13-и, на месец септември, "Хоризонт" спря да излъчва за няколко часа, уж за профилактика.

Светослав Костов можеше не просто и днес да си е генерален директор, не само да си изкара мандата, но да вземе и втори. Нали тъкмо министър-председателят каза в Русе, че парламентарната група на ГЕРБ е гласувала за избора му. Това изявление така и не беше опровергано или коригирано. Изключено е Борисов да не знае, че вече толкова години не Народното събрание, а СЕМ избира шефовете на обществените медии. По-вероятно е депутатите му да са взели решение за подкрепата на Костов и да са потърсили свои хора в регулатора за реализацията му.

Това дава отговор на въпроса можеха ли надзорниците да извършат по-удачен избор. Да, ако го правеха те, а не някоя парламентарна група. Когато обаче дадена партия държи дълги години властта, ротация след ротация тя превзема не само медийния, но и другите регулатори. В интерес на истината, най-малко в 90 на сто от случаите СЕМ действа извън политическите сметки. Дойде ли време обаче да се избира генерален директор, се разделя по квоти. Не на парламентарна и президентска, а на управленска и опозиционна. А след последното обновление ГЕРБ получи почти пълна доминация, защото членовете на регулатора, избрани или назначени по негово предложение, станаха четирима от общо петима.

Пей, сърце, сигурно си е казал Костов. Ако внимава в картинката, ще получи и втори мандат. И той внимаваше, но пейзажът стана прекалено сложен и го подведе да стъпи накриво. Чак премиерът го предупреди, че ще бъде поискана оставката му, ако не възстанови позициите на Силвия Великова. Радиошефът я върна в изходно положение, но отказа да се оттегли. За някои анализатори това беше признак, че Борисов вече не е силата в държавата.

До този момент разпорежданията му, дори и в сфера, за която не само няма правомощия, но и е недопустимо да се намесва, се изпълняваха. Единствено за оставката на Делян Добрев парламентарната група се опълчи, но по-късно все пак той беше изваден от депутатската банка. А сега някакъв "главанак" не само саботира правителството, но и отказва да си ходи. Навярно усеща, че реалната сила не е в Борисов, а в онези, които се обаждат за свалянето на журналистката.

Впрочем първоначално и СЕМ се предпазваше от радикално решение. Не намираше достатъчна опора в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), за да прекрати предсрочно мандата. Което засили подозренията, че силата в държавата вече е някъде другаде. Защото ЗРТ позволява отстраняването на генералния директор дори за едно само нарушение, стига да е грубо. А какво може да бъде по-грубо от това да се спре излъчването?

СЕМ обаче погрешно или удобно смяташе, че трябва да е налице повторност или системност, тъй като в ЗРТ е използвано множествено число – "груби или системни нарушения". Само че ако идеята на законодателя е била такава, той е щял да си послужи със съюза "и", а не "или". И нямаше да впише грубите нарушения като алтернативна хипотеза на системните. Пък и Върховният административен съд по делото за предсрочното прекратяване на мандата на Кирил Гоцев като шеф на БНТ каза, че ЗРТ не определя брой на грубите нарушения, така че ако някое е достатъчно тежко, не е нужно да се чака повторност или системност.

Сетне сякаш стана ясно, че не само джипът, но и държавата е все още в ръцете на същия водач, и СЕМ отстрани Костов. Но ако съдът го възстанови, ще подадат ли надзорниците оставки, първо, за неудачния избор, и второ, за отмененото уволнение? Едва ли. Всички решения на СЕМ се обжалват, някои – с успех. Нормално е понякога преценката на регулатора да се размине с тази на съдиите. Случва се дори по сходни казуси различните съдебни състави да се произнасят различно. Нямаше оставки даже при очевадно нарушение на закона като при отнемането на лицензите на ТВ 7 и ББТ. Няма да има и сега. Нито пък властта ще притисне надзорниците да се оттеглят. Мнозинство като сегашното в независим орган не е за изпускане.

Текстът е публикуван в брой 42/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ