Ограничения за китайските дипломати в САЩ

Реципрочни действия ще нанесат по-големи вреди на Америка, пропомниха в Китай

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 17 October 2019 11:28 >
Ограничения за китайските дипломати в САЩ
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Китайските дипломати в САЩ вече ще трябва да уведомяват американските власти преди да провеждат каквито и да е срещи с официални лица, предаде Би Би Си.

Официални визити в "образователни и изследователски институции" като училища и университети също трябва да бъдат предварително регистрирани, обяви Държавният департамент.

Пекин обвини САЩ, че нарушава международните правила, но Вашингтон настоя, че американските дипломати в Китай са подложени на сходни ограничения.

Правилата ще бъдат прилагани към "официални срещи с официални американски лица, официални срещу с местни и общински чиновници, официални визити в образователни и изследователски институции", се посочва в съобщението на Държавния департамент.

Високопоставен представители на американското външнополитическо ведомство заяви, че ситуацията с дипломатите на САЩ в Китай е аналогична.

В свое становище китайското посолство във Вашингтон определи днес новите правила като "нарушение на Виенската конвенция": "Китайската страна няма такива изисквания към американските дипломати и консулските служители в Китай".

"Колкото до реципрочността, САЩ имат далеч по-голям дипломатически персонал в Китай, отколкото Китай в САЩ", се казва още в изявлението.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ