„Формулата Щайнмайер“ и украинският конфликт

Володимир Зеленски се съгласи да даде автономия на Донбас, но решението му бе посрещнато с масови протести

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 12 October 2019 14:30 >
„Формулата Щайнмайер“ и украинският конфликт
Отстъпление: Володимир Зеленски най-накрая прие „Формулата Щайнмайер“ за конфликта с Русия
Украинският президент Володимир Зеленски пое голям риск за собственото си политическо бъдеще, като се съгласи да разреши местни избори в проруските Донецка и Луганска автономна република в източните райони на страната. След тези избори и след изтеглянето на украинските и руските военни сили от т. нар. контактна линия Донбас би трябвало да получи специален статус в рамките на Украйна.

Това е несъмнен пробив в 5-годишния конфликт, започнал през 2014 г. след анексията на Крим от Русия и подкрепата на Кремъл за сепаратистите в Източна Украйна, които основаха там споменатите автономни републики. Според ООН жертвите вече са над 13 000, сред които много местни жители, включително жени и деца. РИА „Новости“ съобщи на 2 октомври, че Москва приветства решението на Зеленски – избрания през април нов украински президент. Досега „Формулата Щайнмайер“, предложена от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер през 2016 г., който тогава бе външен министър, бе отхвърляна категорично от Киев. Решението отваря пътя за първата от три години насам международна среща на високо равнище във формата Нормандска четворка между лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия. „Днес последните пречки пред срещата на Нормандската четворка бяха преодолени, заяви на 1 октомври Зеленски пред журналисти в Киев. – Надявам се в най-близко бъдеще да имаме дата.“ Този първи пробив към възможно мирно решение бе постигнат на преговори в столицата на Беларус Минск и договореностите бяха подписани от представители на Русия, Украйна, на сепаратистите в Донбас и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Те последваха дългоочакваната размяна преди седмици на пленници от двете страни, което бе предварително условие на Зеленски за мирни преговори с Москва. Издателят на сп. „Бизнес Украйна“ и сътрудник на Атлантическия съвет Питър Дикинсън заяви пред Евронюз, че съгласно руската интерпретация „Формулата Щайнмайер“ предвижда изборите в Източна Украйна да се състоят под сегашния контрол на проруските сепаратисти. „Това би укрепило позициите на руските наместници, които ще бъдат избрани. Москва би искала статуквото да бъде потвърдено по този начин, за да гарантира влиянието си в района срещу интеграцията към Запада, след което би се оттеглила „театрално“, посочва Дикинсън.

Главният мениджър по стратегическите въпроси към Rasmussen Global Фабрис Потие заяви пред Евронюз, че новото не е в подкрепената от Киев „Формула Щайнмайер“, а фактът, че Зеленски пое риска да направи първата крачка. И не се знае дали руснаците ще отговорят подобаващо, включително чрез изтеглянето на войските от Донбас, което се предвижда във формулата. „Те биха могли на думи да я подкрепят, а накрая да не я изпълнят“, смята Потие, според когото членките на ЕС в мирните преговори биха могли да изиграят важна роля по този въпрос.

Проблеми за решаване

Споменатите от Зеленски „окончателни пречки“ обаче съвсем не са такива. Той заяви, че изборите в Донбас могат да се състоят само след изтеглянето на украинските и на руските войски. Русия обаче отрича да разполага със свои военни сили в размирната област и в най-добрия случай приема там да са отишли само „доброволци“, чийто статус съвсем не е ясен. 

Освен това на 7 октомври бойци от украинския Азовски полк – крайнодясна военизирана групировка, са заели позиции близо до населения пункт Золотое в Донбас, откъдето същия ден трябваше да започнат да се изтеглят редовните украински формирования съгласно постигнатите договорености, съобщи РИА „Новости“. Тя цитира обръщението на командира на полка и бивш депутат в Радата Андрей Билецки в YouTube. Според него мярката била предприета по искане на местните жители, които се страхуват, че след изтеглянето на украинските войски ще се окажат в „сива зона“. „Ако президентът не изпълнява прякото си задължение да защитава всеки сантиметър украинска земя, то още веднъж ще го изпълним ние, ветераните доброволци“, посочи Билецки. Според руската агенция изтеглянето на войските от Золотое и Петровское е било договорено на срещата в Минск от контактната група и е едно от условията за преговорите на лидерите от Нормандската четворка.

Още в средата на септември украинският външен министър Вадим Пристайко поясни, че страната му няма да променя конституцията, за да даде специален статус на Донбас. „Ще извършим реформа със закон за децентрализацията, какъвто прилагаме в цялата страна“, посочи той, цитиран от агенция UNIAN.

Нови протести на „Майдана“

Действията на Азовския полк са само част от надигналата се вълна от недоволство срещу договорената сделка между Киев и Москва. На 6 октомври хиляди украинци се събраха на киевския „Майдан“, за да протестират срещу оповестеното от Зеленски решение да даде автономия на Донбас. За мнозина жители на бившата съветска република това е „огромно предателство“, коментира Ройтерс.

Съпротива: Масови протести започнаха в Киев срещу решението за автономия на сепаратистките райони в Източна Украйна

„Това е началото на пълната капитулация на Украйна“, заяви пред агенцията бивш доброволец, сражавал се в Донбас. Сред говорителите на митинга бе и бившият депутат Яна Зинкевич от партията на бившия президент Петро Порошенко „Европейска солидарност“. „Това е формулата на Владимир Путин за защита на руските интереси, а не на нашите. Трябва да се борим и да предотвратим прилагането ѝ“, посочи тя пред тълпата, имайки предвид „Формулата на Щайнмайер“. А депутатката от опозиционната партия „Голос“ Инна Совсун заяви в речта си: „Чухме, че Радата трябва да гласува специален статут на тези територии. Ще направим всичко по силите си парламентът да не подкрепи подобен статут и никакви условия, които Русия или Путин ни налагат“. Ройтерс напомня, че партията на Володимир Зеленски „Слуга на народа“ има мнозинство от 251 места в украинския парламент, докато за промяна на конституцията с цел предоставяне на специален статут на Донбас са необходими 300 гласа.

До прилагането на последните договорености от Минск и до възобновяването на срещите на Нормандската четворка обаче може и да не се стигне. Проблемът е в условието поне седем дни да няма военни действия в районите, от които трябва да се изтеглят военните сили. „Киев пост“ съобщи на 7 октомври, че планираното оттегляне на украинските войски от  Золотое и Петровское не е извършено поради „обстрел от руските сепаратистки сили“. „За съжаление, тези пунктове бяха подложени на артилерийски и минометен обстрел преди няколко дни“, заяви външният министър Пристайко. Той добави, че Украйна ще изчака още 7 дни, за да види дали „другата страна е сериозна за прекратяването на огъня и за изтеглянето на военните сили“.


Текстът е публикуван в брой 40/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ