След съдебния – и дипломатически скандал

Австралия обвинява България в изопачаване думите на неин дипломат

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 11 October 2019 16:46 >
След съдебния – и дипломатически скандал
Разминаване: На 8 октомври министърът на правосъдието Данаил Кирилов прие временно управляващия посолството на Австралия в Атина Джон Филп (вляво). Австралия после обяви, че правосъдното ни ведомство е преиначило думите на дипломата
Красимир Чешмеджиев
"Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството", казва временно управляващият посолството на Австралия в Гърция (отговарящо и за отношенията с България) Джон Филп на среща на 8 октомври с правосъдния министър Данаил Кирилов по казуса с австралийския гражданин Джок Полфрийман. Това пише в съобщение на сайта на правосъдното ни министерство.

Същия ден австралийският външен министър Марис Пейн изпраща писмо до БНТ, в което допуска наличието на "незаконни причини", които да пречат на освобождаването на Полфрийман, и иска гаранции за справедлив процес. Ден по-късно в. "Сидни Морнинг Хералд" излиза със статия, която обяснява причината за контраста между мненията на посланика и министъра. Според материала изобщо няма разминаване на мненията. Вестникът цитира говорител на австралийското външно министерство, който обвинява българската страна в погрешно пресъздаване на думите на Джон Филп. Дипломатът е изказал същите опасения, каквито и министър Пейн, включително твърдението ѝ, че по извънюридически причини Полфрийман още е задържан, въпреки съдебното решение за предсрочното му освобождаване. Пред австралийската телевизия Ей Би Си пък самият Полфрийман заявява, че ако е имало подобни изказвания от високопоставени представители на неговата страна, това би било голямо предателство.

Това е чист дипломатически скандал, а след отказите на външния министър Екатерина Захариева да се срещне с колежката си Пейн, защото случаят бил само консулски въпрос, отношенията между двете страни очевидно вече са доста обтегнати.

И преди скандала, като изключим последния месец, белязан с предсрочното освобождаване на Полфрийман, репутацията на България не е висока в очите на австралийските медии. През 2013 г. "Сидни Морнинг Хералд" пуска подробен материал за живота на Полфрийман в българския затвор. Макар и без директни квалификации към България, описанието на затвора казва достатъчно. Състоянието на килиите и хлебарките по пода са повече от силни изразни средства.

"Системата няма никакво уважение към твоите принципи, никакъв респект към морала, никакъв респект към собствените си закони", казва австралиецът в обширния материал. Авторката му Белинда Хоукинс разказва и други съдебни случаи и подчертава критиките на Европейския съюз и български неправителствени организации към съдебната система у нас.

Допълнителни щрихи към негативната картина за България рисува и книгата на Хоукинс "Кошмарът на всеки родител", издадена пак през 2013 г. В краткото резюме към нея срещаме думата hellhole (адска дупка), описваща българския затвор, в който излежава присъдата си австралиецът. Говори се за много нередности в процеса по осъждането на Полфрийман, както и че изключително важни доказателства не стигат до разглеждане в съда. Същите твърдения има по онова време и в български медии.


Текстът е публикуван в брой 40/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ