ВКС в клопка

Ако спазят закона и откажат възобновяване на делото "Полфрийман", върховните съдии ще станат мишена на истерията срещу предсрочното освобождаване на австралиеца

Иглика Горанова
Иглика Горанова / 11 October 2019 15:29 >
ВКС в клопка
Акция: В деня, в който ВКС даде ход на делото по искането на главния прокурор за възобновяване на производството по предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, от ВМРО протестираха пред Съдебната палата с искането той да бъде върнат в затвора
Още една институция попадна в лапите на политическата и медийната истерия, създадена след предсрочното условно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов.

На 7 октомври Върховният касационен съд (ВКС) в лицето на съдиите Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова дадоха ход на делото, образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството по предсрочното освобождаване на Полфрийман. Аргументите на главния прокурор са, че съставът на Софийския апелативен съд (Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева) е бил пристрастен, когато го е освободил, защото Калпакчиев и Иванчева са имали взаимоотношения с Българския хелзинкски комитет (БХК), чийто председател Красимир Кънев е дал положителна характеристика на Полфрийман. И другият мотив на Цацаров е, че съдът го е освободил с определение, а не с решение, което според главния прокурор е процедурно нарушение, независимо че така се произнасят всички апелативни съдилища в страната без Варненския съд.

Искането на главния прокурор беше определено от съдии и адвокати като неоснователно, но то е клопка за ВКС, който според водещи юристи не може да се произнася по такива искания, което означава, че и този състав на ВКС ще бъде охулен, ако спази закона. Знак какво може да му се случи, даде ВМРО, която организира протест пред Съдебната палата с искане за заличаване регистрацията на БХК и за "справедлив съд". "Войводите" настояват Полфрийман да остане в затвора, защото е "пролял българска кръв" и наричат освободилите го съдии "продажни".

"Вие трябва да вземете тежко решение", обърна се към съдебния състав на ВКС адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов, намеквайки, че един съдебен състав вече е бил наказан, защото е приложил закона. Той призова ВКС да не допуска до разглеждане искането на главния прокурор, защото ако го направи, "утре ще настъпи хаос" – всички затворници, на които някога е отказано предсрочно освобождаване, ще поискат производствата им да бъдат възобновени, същото ще направят и задържаните с мярка за неотклонение в съдебна фаза.

"Преди да прецени основателността на искането, съставът на ВКС трябва да прецени то допустимо ли е изобщо. Този акт на съда не е сред актовете, които подлежат на възобновяване. Внесен е законопроект за изменение на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), но не мисля, че дори да се постигне това изменение в някакъв момент напред във времето, то може да бъде отнесено към казус, който вече е пред съда", коментира пред БНР Капка Костова, бивш съдия в Наказателната колегия на ВКС. Костова има предвид внесените от ГЕРБ законови промени, с които се дава възможност при определени условия ВКС да се произнася по дела за предсрочно освобождаване. Те обаче още не са разгледани дори от правната парламентарна комисия. За Костова няма друго обяснение за действията на Цацаров, който е компетентен юрист, освен това, че съдът трябва отново да е виновен.

Според юриста от Института за пазарна икономика Иван Брегов ВКС трябва да отхвърли делото като недопустимо, доколкото такива искания за възобновяване на дела са недопустими. Ако все пак го допусне за разглеждане, следва да отхвърли иска на Цацаров като неоснователен, и делото приключва.

Наблюдатели, пожелали да останат анонимни, смятат, че шансът на ВКС е в двумесечния срок, в който може да се произнесе по това дело. Ако върховните съдии изберат да изчакат местните избори и тогава да обявят решението си, политическата истерия около делото ще е поутихнала и те могат да избегнат публичния линч, на който бяха подложени тримата съдии от Апелативния съд. "Това е компетентен състав, те ще се произнесат по закона", коментира пред "Икономист" доцентът по наказателно право от Софийския университет Ива Пушкарова.


Текстът е публикуван в брой 40/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ