Протестите в Хонгконг са лишили мегаполиса от близо $4 млрд.

Последните четири месеца сковаха града от мащабни антиправителствени демонстрации

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 October 2019 16:53 >
Протестите в Хонгконг са лишили мегаполиса от близо $4 млрд.
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Хонконг може би е загубил депозити в размер на 4 млрд. долара, които са отишли в конкурентния финансов център Сингапур между юни и август с оглед на ескалиращите политически протести в китайската автономна зона, показват изчисления на банката Goldman Sachs, цитирани от Ройтерс.

"Въпреки това банковата система на Хонконг все още има достатъчно ликвидност в хонконгски долари, както и в чуждестранните валути, но тези данни е малко вероятно да намалят опасенията на инвеститорите относно отлива на средства от Хонконг", посочват анализаторите на американската банка.

Антиправителствените протести обхванаха Хонконг през последните четири месеца, като насилието сякаш ескалира през настоящата седмица в момент, когато Китай, който възобнови управлението на територията през 1997-а година, празнува 70-годишнината на Народната република под управлението на Комунистическата партия.

През август депозитните запаси в Хонконг възлизаха на 13,6 трилиона хонконгски долари (около 1,75 трлн. щатски долари), според данни на компанията Refinitiv Datastream. Но депозитите в хонконгски долари спаднаха през август до най-ниско ниво от повече от година, докато спестяванията в щатски долари се покачиха.

Въпреки това Хонконгската валутна администрация (или местната централна банка HKMA) настоя в понеделник, че тези колебания са "нормални".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ