Бедните не се извиняват

Високият стандарт си произвежда високи норми, малкият капитал се задоволява с безотговорност

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 29 September 2019 10:40 >
Бедните не се извиняват
Снимката от 2001 г., на която канадският премиер Джъстин Трюдо е предрешен като Аладин и заради която сега се извинява
Димитър Шумналиев

Канадският премиер Джъстин Трюдо се извини заради снимка отпреди 17 години. Облечен като героя Аладин, с бяла роба, тюрбан на главата, лицето и вратът му боядисани в тъмнокафяво. Снимката, публикувана от „Таймс“, е направена по време на маскен бал, наречен „Арабски нощи“. Критиците му веднага го захапаха с обвинения за расистко поведение. Премиерът се извини.

Така е в богатите страни – могат да те обвинят за едното нищо. Високият стандарт си произвежда високи норми, моралът се снабдява с допълнителни прищевки. Непонятни нам.

Непонятни са ни напъните на норвежките социални служби да извеждат деца от семейното огнище, ако родителят е закъснял с 15 минути да прибере сина си от училището. Нещо повече, може и да не си деградирал родител, а малко разсеян или повече артистичен – според кодекса на това социално наблюдение могат да ти вземат детето. И българи патиха от този непонятен нам морален взор. Норвегия е най-богатата държава в Европа. Не е член на Европейския съюз. Чрез референдум суверенът отказа да се включи в ЕС. А само преди стотина години северната страна бедстваше. Сушената треска ги спаси. После дойдоха нефтените находища в морето.

Непонятни са ни и онези лелки от Холивуд, които се сещат, че преди трийсет години са били обект на сексуално посегателство от продуценти, режисьори, артисти. Вече напълнели, с увиснали атрибути и увиснали спомени, те забравят, че като млади старлетки доброволно са влизали в чаршафените пътешествия. И доброволно са споделяли надеждите за филмова кариера. В богатата страна върлува  буря от недоволства, обвинения, недотам доказани възстановки и продължаващи съдебни дела. Така е с богатите. Постоянно си измислят нови правила, за да оправдаят прогреса си. Големият капитал иска охрана.

Малкият капитал се задоволява с безотговорност. Малкият капитал борави с малки правила. В бедна България примерите са безкрайни, както са безкрайни поданиците на надеждата. Ние сме велики последователи на опрощението. На съдбоносни исторически катастрофи например. Избрахме за премиер Симеончо, внук на причинителя на две национални бедствия Фердинанд. И блюдолизци му върнаха царските имоти. Днес държавата ги припознава за сметка на високи адвокатски хонорари. Еколозите надуват гайдите срещу втората кабинка край Банско, а не чуват сечта в рилската гора, която Симеон СакскобурГОРСКИ сече до девето коляно.

Бухна апартаментгейт, управници се уредиха с луксозни жилища от фирма „Артекс“. Е, бяха ритнати, ала си останаха с придобивките от властта. Никакво извинение.

И „Артекс“ не се извинява, че притулва Витоша от града. Имаме божествен природен дар, за който ни завиждат десетки столици. Тя е извор на чист въздух, здраве, благодат. Мастодонтите „Златен век“ в Лозенец, двайсететажната „Диамант“ до гара Пионер и градежът на ул. „Самоков“ в кв. „Изгрев“ – любимия на властта – правят тъкмо обратното: затулват Витоша. И ако в природата на всеки успешен капитал е заложена експанзията – разбираемо,– то преди строежите стои друг въпрос. Да, „Артекс“ разполага с всички законови разрешения и е непоклатима в съда. Питането е: кой издава тези разрешителни? Това е великият чиновник, маскиран в удобната анонимност. Държава и частници затулват Витоша. Никакво извинение. Никакво притеснение. Никакви морални съмнения.

Та защо се извинява Джъстин Трюдо? Заради една снимка отпреди 17 години. Ако приложим неговата стъпка, то всеки от нас ще стане Аладин. За какво ще ни е „Белене“? България ще засвети отвсякъде. Ще се превърнем в най-мощната електроцентрала в света. Тръмп, естествено, ще ни наложи санкции, но поне австралиецът  Полфрийман ще ни оправдае.

Текстът е публикуван в брой 38/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Свързани публикации:
Ваканция, е и?
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ