ЕЦБ е готова пак да намали лихвата

Преди по-малко от две седмици ЕЦБ въведе нови мерки, стимулиращи слабата икономика на еврозоната, включващи намаление на лихвите и депозитната лихва до -0,5%

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 September 2019 13:26 >
ЕЦБ е готова пак да намали лихвата
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Председателят на Европейската централна банка Марио Драги заяви в понеделник, че ЕЦБ е готова отново да намали лихвените проценти на фона на липсата на ясни признаци за икономическо възстановяване в еврозоната.

Изказвайки се пред Комисията по парични и икономически въпроси на Европейския парламент в Брюксел, г-н Драги предупреди, че колкото по-дълго време продължава спада на производствен сектор в еврозоната, толкова по-голям е рискът това влошаване да се прехвърли и към други части на икономиката.

Той призова правителствата в еврозоната да се активизират със свежи държавни разходи, за да подкрепят икономическият растеж, който се е забавил по-значително, отколкото очакваше ЕЦБ по-рано.

"Въпреки че секторът на услугите в еврозоната продължава да е устойчив, не трябва да сме безучастни относно способността му да устоява на негативните влияния", отбеляза Марио Драги.

Преди по-малко от две седмици ЕЦБ въведе нови мерки, стимулиращи слабата икономика на еврозоната, включващи намаление на лихвите и депозитната лихва до -0,5% и рестартиране от ноември на покупките на еврооблигации за 20 млрд. евро месечно, в опит да засили колебливата икономика в региона, която беше засегната от международното търговско напрежение и слабостта в ключови експортни пазари като Китай.

Последните данни и икономически показатели "не показват убедителни признаци за възстановяване на растежа в близко бъдеще, като балансът на рисковете пред перспективите за растеж остава в посока надолу", заяви пред европейските депутати Марио Драги.

"Продължаваме да стоим в готовност да приспособим всички наши налични финансови инструменти, ако това е оправдано от инфлационните прогнози", подчерта шефът на ЕЦБ.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ